Pengisian di dalam blog ini adalah hasil kiriman dari rakan-rakan siber yang mengirim artikel melalui facebook dan email.... mana-mana email yg elok dan macam bagus jer untuk dikongsi ... saya pastekan di sini.... Sebahagiannya pula saya salin dari majalah Ilmiah seperti Solusi dan Anis...terutamanya untuk panduan diri ini dan moga pembaca mendapat manafaat sama....InsyaAllah...

Saturday, November 27, 2010

10 WASIAT LUQMAN AL HAKIM KEPADA ANAK-ANAKNYA


1. JANGAN MENYEKUTUKAN ALLAH

MENYEKUTUKAN ALLAH MERUPAKAN DOSA PALING BESAR YANG TIDA AKAN MENDAPAT KEAMPUNAN DARIPADA ALLAH SWT. KITA HENDAKLAH MELETAKKAN PERGANTUNGAN HANYA PADA ALLAH SWT SAHAJA KERANA DIALAH YANG MAHA BERKUASA KE ATAS SEGALA SESUATU DI DUNIA DAN AKHIRAT.


2.BERBUAT BAIK TERHADAP IBU BAPA

PENGORBANAN IBU BAPA TERHADAP ANAK-ANAK TERLALU BANYAK.OLEH ITU SEBAGAI ANAK,HENDAKLAH BERUSAHA MENJADI ANAK YANG DISENANGI DAN SENTIASA MENDOAKAN MEREKA:"WAHAI TUHANKU KASIHANILAH KEDUA IBU BAPAKU SEBAGAIMANA MEREKA MENGASIHANIKU SEMASA KECIL.


3.SEDAR AKAN PENGAWASAN ALLAH

ALLAH NAMPAK SETIAP PERKARA YANG BERLAKU WALAU SEKECIL ATAU SEHALUS MANA SEKALIPUN.INGATLAH BAHAWA SETIAP PERBUATAN AKAN DIDEDAHKAN DI AKHIRAT KELAK.ALLAH MENGETAHUI SEGALA-GALANYA KERANA TIDAK ADA AMAL PERBUATAN MANUSIA YANG TERLEPAS DARIPADA PENGAWASAN ALLAH


4.MENDIRIKAN SOLAT

SETIAP MUKALAF WAJIB MENDIRIKAN SOLAT DENGAN SEMPURNA YAKNI DENGAN KHUSYUK KERANA IA DAPAT MENCEGAH SESEORANG ITU DARIPADA MELAKUKAN KEMUNGKARAN. INILAH GOLONGAN ORANG-ORANG YANG BERUNTUNG

DAN BERJAYA DI DUNIA DAN AKHIRAT.


5.MENYERU BERBUAT KEBAIKAN

TIDAK ADA YANG LEBIH MULIA SELAIN MENGAJAK MANUSIA KEPADA KEBAIKAN. JANGAN BERTANGGUH-TANGGUH UNTUK BERBUAT KEBAIKAN. DENGAN INI, SEPANJANG HAYAT KITA AKAN TERISI DENGAN KEBAIKAN SEMATA-MATA.


6.MENCEGAH KEMUNGKARAN

KITA HENDAKLAH BERANI MENVEGAH KEMUNGKARAN.ORANG YANG TIDAK MENCEGAH KEMUNGKARAN MERUPAKAN ORANG YANG TIDAK ADA HARGA DIRI DAN AKAN MENDAPAT KUTUKAN DARIPADA ALLAH LANTARAN SIKAP MEREKA ITU.


7.SABAR MENGHADAPI UJIAN HIDUP

KITA WAJIB BERSABAR TERHADAP HAL-HAL YANG MENIMPA KITA. ITU ADALAH TANDA-TANDA SESEORANG ITU MEMPUNYAI KEIMANAN YANG KUAT. KUNCI KEMENANGAN TERHADAP SEGALA TENTANGAN ATAU RINTANGAN ADALAH SABAR.


8.TIDAK BERLAGAK SOMBONG

SIFAT SOMBONG HANYA LAYAK BAGI ALLAH TAPI TIDAK PADA MANUSIA. OLEH ITU ALLAH AMAT MURKA PADA ORANG YANG MENYOMBONG DIRI. SESEORANG YANG SOMBONG AKAN HILANG HARGA DIRINYA DAN RENDAH MARTABATNYA.


9.INGATLAH BAHAWA MANUSIA ITU AKAN MATI.

ORANG YANG CERDIK SENTIASA INGAT AKAN MATI DAN BERSEDIA UNTUKNYA. KITA HENDAKLAH SENTIASA MENGHISAB DIRI DAN BERSEGERA BERTAUBAT APABILA MELAKUKAN DOSA KERANA MATI ITU AKAN DATANG

BILA- BILA MASA SAJA.


10. RENDAHKANLAH SUARAMU.

APABILA BERBICARA, JANGANLAH MENINGGIKAN SUARA. JANGAN SAMPAI ADA ORANG YANG MERASA TERGANGGU DENGAN SUARA KITA. BERBICARALAH DENGAN SUARA YANG SEDAP DIDENGAR DAN DENGAN SUASANA YANG TENANG.

2 comments: